Απλές συμβουλές για έναν υγιή κόλπο

Μάθετε πώς μπορείτε να αποφεύγετε την εμφάνιση λοιμώξεων και πώς να προάγετε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Κατανοώντας τη σημασία του pH και του γαλακτικού οξέος

Ο κόλπος έχει μία φυσική προστατευτική στοιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και των λοιμώξεων. Αυτή η προστατευτική στοιβάδα είναι όξινη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 έως 4,5.

Το χαμηλό pH δημιουργεί ισορροπία
μεταξύ των ωφέλιμων και των επιβλαβών βακτηρίων

Οι γαλακτοβάκιλλοι ανήκουν στην ομάδα των κύριων βακτηρίων που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Παράγοντας γαλακτικό οξύ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς όξινου περιβάλλοντος στον κόλπο.

Η φυσική αυτή οξύτητα είναι σημαντική, διότι τα βακτήρια που προκαλούν νοσήματα δεν αναπτύσσονται σωστά και δεν αναπαράγονται εύκολα σε όξινα περιβάλλοντα.

Μηχανισμός δράσης

Οι γαλακτοβάκιλλοι διασπούν το γλυκογόνο που βρίσκεται στον κολπικό βλεννογόνο. Εν συνεχεία παράγεται γαλακτικό οξύ και δημιουργείται ένα όξινο περιβάλλον. Αυτό το όξινο περιβάλλον προάγει την ανάπτυξη περισσότερων γαλακτοβακίλλων, αναστέλλοντας την παρουσία των επιβλαβών βακτηρίων και προλαμβάνοντας την εμφάνιση λοιμώξεων. Τα τοιχώματα του κόλπου συνεχώς παράγουν εκκρίσεις που εξυπηρετούν την λίπανση, τον αυτοκαθαρισμό και τη διατήρηση της κατάλληλης οξύτητας για την πρόληψη των λοιμώξεων.

Το γαλακτικό οξύ παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία της ευαίσθητης περιοχής. Διατηρώντας το pH του κόλπου χαμηλό, συντηρεί την όξινη προστατευτική στοιβάδα του κόλπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα προϊόντα Lactacyd περιέχουν γαλακτικό οξύ και άλλα φυσικά συστατικά.

Οι συνθήκες που επικρατούν στον κόλπο της γυναίκας διαφοροποιούνται κατά τα διαφορετικά στάδια της ζωής (εμμηνορρυσιακός κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση) και τις καθημερινές δραστηριότητες. Καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται, η φυσική ισορροπία των βακτηρίων επίσης μεταβάλλεται, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας, ερεθισμό ακόμα και σε λοιμώξεις.

Παράγοντες διατάραξης της ισορροπίας

Πολλοί παράγοντες δύνανται να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία της προστατευτικής χλωρίδας του κόλπου και εφόσον η διατάραξη αυτή είναι σημαντική, η χλωρίδα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας ή κολπικές λοιμώξεις. Οι παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν τη φυσική αυτή ισορροπία μπορεί να είναι:

Η άσκηση
Ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και αντιβιοτικά
Τα σαπούνια ή τα κοινά αφροντούς
Η σεξουαλική δραστηριότητα
Το άγχος, η κόπωση ή η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα συνθετικά ή στενά εσώρουχα
Τα σκληρά μαλακτικά ρούχων (τα οποία χρησιμοποιούνται στο πλύσιμο των εσωρούχων)
Η έμμηνος ρύση
Η εγκυμοσύνη
Η εμμηνόπαυση

Αίσθημα δυσφορίας

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να οφείλεται στους προαναφερθέντες παράγοντες.

Κολπικές εκκρίσεις

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η παραγωγή εκκρίσεων από τον κόλπο είναι φυσιολογική. Είναι ο τρόπος του γυναικείου οργανισμού να αυτοκαθαρίζεται. Οι εκκρίσεις είναι συνήθως περισσότερες και πιο παχύρρευστες.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Δυσοσμία

Η δημιουργία οσμών στην ευαίσθητη περιοχή είναι φυσιολογική και παρατηρείται σε πολλές γυναίκες.
Οι φυσιολογικές οσμές δύνανται να προκληθούν από τον ιδρώτα, τα βακτήρια και τις ορμονικές διακυμάνσεις.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Ερεθισμός (ή/και κνησμός)

Παρατηρείτε στην ευαίσθητη περιοχή ερυθρότητα ή ήπιο οίδημα; Ταλαιπωρείστε από κνησμό; Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει κολπικός ερεθισμός, ο οποίος αποδίδεται σε διάφορα αίτια.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Κολπική ξηρότητα

Η ξηρότητα αποτελεί μία ακόμα συνήθη ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή. Η ξηρότητα αυτή μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση ή λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Ζυμομύκητες

Οι ζυμομύκητες είναι μύκητες που φυσιολογικά απαντώνται στον κόλπο. Συνήθως, η ποσότητα των ζυμομυκήτων είναι μικρή. Η μυκητιασική λοίμωξη παρατηρείται όταν αυξάνεται σε παθολογικά επίπεδα ο αριθμός των ζυμομυκήτων στον κόλπο.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Βακτηριακή Κολπίτιδα

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον κόλπο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων.
Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι ‘φιλικά’ και ορισμένα άλλα δυνητικά επιβλαβή – υπάρχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο ειδών.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Έμμηνος Ρύση

Υπό την επίδραση των ορμονικών μεταβολών κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, η φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής ενδέχεται να διαταραχθεί προσωρινά. Το Lactacyd Pharma with Antibacterials/με Αντιβακτηριακές Ιδιότητες …Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, μία από τις πιο όμορφες χρονικές περιόδους της ζωής σας, δεν παύει να αποτελεί μία περίοδο μεταβολών στον οργανισμό σας. Στο άρθρο αυτό απαντούμε σε όλα τα ερωτήματα σας σχετικά με την εγκυμοσύνη και την ευαίσθητη περιοχή.Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Εμμηνόπαυση

Όταν ο οργανισμός σας εισέρχεται στη φάση της εμμηνόπαυσης παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Το γεγονός αυτό προκαλεί λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου και ξηρότητα, καθώς και μείωση της παραγωγής εκκρίσεων…Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες »

Ερωτήσεις για την ευαίσθητη περιοχή

Ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ευαίσθητη περιοχή

Γιατί ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής μόνο με νερό δεν επαρκεί;

Πολλές γυναίκες πλένουν την ευαίσθητη περιοχή μόνο με νερό. Το νερό έχει καθαριστική δράση, ωστόσο δεν διαφυλάσσει τη φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής. Κάντε τη σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές του δέρματος – δεν θα τις καθαρίζατε, φροντίζατε και προστατεύατε μόνο με νερό, σωστά;

Η χρήση του Lactacyd συμβάλλει στην προστασία της ισορροπίας της ευαίσθητης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει και αναζωογονεί.

Γιατί δεν συστήνονται τα κοινά σαπούνια;

Τα κοινά σαπούνια είναι συνήθως αλκαλικά και έχουν pH υψηλότερο από το φυσιολογικό pH της ευαίσθητης περιοχής. Συνεπώς, τα σαπούνια μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής, επηρεάζοντας τη φυσική προστασία και καθιστώντας σας πιο ευπαθείς στην εμφάνιση προβλημάτων και ερεθισμών. Τα σαπούνια μπορούν επίσης να βλάψουν ή να εξασθενήσουν την προστατευτική στοιβάδα.
Όλα τα προϊόντα Lactacyd δεν περιέχουν σαπούνι και έχουν pH προσαρμοσμένο προς αυτό της ευαίσθητης περιοχής.

Ποια είναι η σημασία της ισορροπίας του pH του κόλπου;

Σε έναν υγιή κόλπο απαντώνται τόσο ωφέλιμα όσο και επιβλαβή βακτήρια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ωφέλιμα βακτήρια υπερτερούν και διατηρούν το pH του κόλπου μεταξύ 3,8 έως 4,5 (ελαφρώς όξινο). Ωστόσο, ορισμένες φορές ο γυναικείος οργανισμός υπόκειται σε μεταβολές που δύνανται να προκαλέσουν υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κολπικών λοιμώξεων. Η  βακτηριακή κολπίτιδα και οι μυκητιασικές λοιμώξεις (Candida) αποτελούν τις πιο συχνές από αυτές. Στην περίπτωση της βακτηριακής κολπίτιδας, το pH του κόλπου δύναται να φθάσει έως 6,0  ή ακόμα παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση των μυκητιασικών λοιμώξεων το pH δεν μεταβάλλεται.

Τα προϊόντα Lactacyd έχουν pH 3,5 ή 5,2. Το pH στα προϊόντα Lactacyd διατηρείται από το κύριο συστατικό, το γαλακτικό οξύ, σε αρμονία με τα υπόλοιπα συστατικά αυτής της ειδικής σύνθεσης. Αυτό το αρκετά χαμηλό pH δεν ευνοεί την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων.