Βακτηριακή Κολπίτιδα

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον κόλπο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων.
Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι ‘φιλικά’ και ορισμένα άλλα δυνητικά επιβλαβή – υπάρχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο ειδών. Το περιβάλλον ενός υγιούς κόλπου είναι ελαφρώς όξινο (pH 3,8 – 4,5) και η οξύτητα αυτή είναι που διατηρεί τα επιβλαβή βακτήρια υπό έλεγχο.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία πάθηση που εμφανίζεται όταν παρατηρείται διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο αυτών ειδών βακτηρίων, με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, η οποία σχετίζεται με αύξηση της τιμής του pH, καθώς ο κόλπος καθίσταται λιγότερο όξινος. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κολπικών εκκρίσεων και επηρεάζει 1 στις 3 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του 20% των εγκύων γυναικών*.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν έχω βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα συνήθως προκαλεί υδαρείς, γκριζωπές-λευκωπές κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες έχουν μία δυσάρεστη οσμή (οσμή ιχθύος). Πολλές γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα λανθασμένα πιστεύουν ότι έχουν κάποια μυκητιασική λοίμωξη και χρησιμοποιούν τις ανάλογες θεραπείες, οι οποίες δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας.

Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε ζυμομύκητες είναι μυκητιασικές λοιμώξεις που επίσης προκαλούν λευκώπες κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες ωστόσο δεν είναι δύσοσμες. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις επίσης (συνήθως) προκαλούν κνησμό. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για τις πιο κατάλληλες για εσάς θεραπείες. Εάν έχετε κιτρινωπές, πρασινωπές ή καφετί εκκρίσεις, κολπική αιμορραγία ή πόνο θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας ή να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας. Εάν είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ή το γυναικολόγο σας.

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Η αιτία της βακτηριακής κολπίτιδας εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, ωστόσο η λοίμωξη δεν μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή και δεν οφείλεται σε κακή προσωπική υγιεινή. Η βακτηριακή κολπίτιδα δύναται να επιδεινωθεί από ορισμένους παράγοντες, όπως τα αφρόλουτρα, τα κοινά αφροντούς ή οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις. Θεωρείται ότι οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να μεταβάλουν το όξινο περιβάλλον του κόλπου, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ των φιλικών και των επιβλαβών βακτηρίων. Συνεπώς, η αποφυγή αυτών ενδέχεται να βοηθήσει.

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά, τοπικά εφαρμοζόμενες γέλες ή κρέμες. Ωστόσο, για πολλές γυναίκες η βακτηριακή κολπίτιδα αποτελεί μία υποτροπιάζουσα κατάσταση, παρά τη θεραπεία.