Εμμηνόπαυση

Όταν ο οργανισμός εισέρχεται στη φάση της εμμηνόπαυσης παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Το γεγονός αυτό καθιστά τα τοιχώματα του κόλπου πιο λεπτά και ξηρά. Η μείωση της παραγωγής εκκρίσεων από τις βλεννώδεις μεμβράνες έχει σαν αποτέλεσμα την κολπική ξηρότητα. Εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων η τιμή του pH της ευαίσθητης περιοχής αυξάνεται. Αυτό επηρεάζει δυσμενώς τη φυσική όξινη προστασία του κόλπου, καθιστώντας σας πιο ευπαθείς στην εμφάνιση ερεθισμού και κνησμού. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται περισσότερη φροντίδα.

Η κολπική ξηρότητα εμφανίζεται σε κάθε γυναίκα που εισέρχεται στη φάση της εμμηνόπαυσης, ή αυτό αποτελεί μύθο;

Η εμφάνιση κολπικής ξηρότητας στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν αποτελεί μύθο. Όταν η γυναίκα εισέρχεται στη φάση της εμμηνόπαυσης, παρατηρούνται ορμονικές μεταβολές, οι οποίες περιλαμβάνουν πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων καθιστά τα τοιχώματα του κόλπου πιο λεπτά και ξηρά. Η μείωση της παραγωγής εκκρίσεων από τις βλεννώδεις μεμβράνες έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση κολπικής ξηρότητας.

Μερικές γυναίκες λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να εξισορροπήσουν τις εν λόγω μεταβολές. Το Lactacyd Pharma Moisturizing (Ενυδατικό) έχει προσαρμοσμένο pH και περιέχει ενυδατικούς παράγοντες προκειμένου να παρέχει επιπλέον ενυδάτωση στην ευαίσθητη περιοχή.

Παρατηρείτε υπερβολική ποσότητα κολπικών εκκρίσεων ενώ βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση;

Η υπερβολική ποσότητα κολπικών εκκρίσεων μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας κολπικής λοίμωξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών, οι οποίες καθιστούν τον κόλπο πιο ευπαθή στην εμφάνιση βακτηριακών λοιμώξεων. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή το γυναικολόγο σας σχετικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των κολπικών λοιμώξεων.

Πώς θα καταλάβω εάν έχω κολπική ξηρότητα;

Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία εσωτερικά, εξωτερικά ή και τα δύο. Πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται την κολπική ξηρότητα για πρώτη φορά όταν νιώθουν δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή ή όταν εισέρχονται στην εμμηνόπαυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό ενυδατικό προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για γυναίκες προκειμένου να ανακουφιστείτε από την κολπική ξηρότητα και να κάνετε τις προσωπικές σας στιγμές πιο ευχάριστες.