Κολπική μυκητιασική λοίμωξη

Τι είναι η κολπική μυκητιασική λοίμωξη (λοίμωξη από ζυμομύκητες);

Οι ζυμομύκητες είναι μύκητες που φυσιολογικά απαντώνται στον κόλπο. Συνήθως, η ποσότητα των ζυμομυκήτων είναι μικρή. Η μυκητιασική λοίμωξη παρατηρείται όταν αυξάνεται σε παθολογικά επίπεδα ο αριθμός των ζυμομυκήτων στον κόλπο. Αν και η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι συχνή και εύκολα αντιμετωπίσιμη, μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία.

Που οφείλεται η κολπική μυκητιασική λοίμωξη;

Στον κόλπο υπάρχουν βακτήρια που ρυθμίζουν την ποσότητα των ζυμομυκήτων.
Εάν η ποσότητα αυτών των βακτηρίων επηρεαστεί και διαταραχθεί το περιβάλλον του κόλπου, αναπτύσσεται περίσσεια των εν λόγω ζυμομυκήτων.

Συνήθεις αιτίες της διατάραξης του περιβάλλοντος των βακτηρίων περιλαμβάνουν τη λήψη αντιβιοτικών, τη μεταβολή των επιπέδων των οιστρογόνων λόγω εγκυμοσύνης ή λήψης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, νοσήματα όπως ο διαβήτης και το AIDS, τη λήψη αντισυλληπτικής αγωγής, την έμμηνο ρύση ή την είσοδο σπέρματος στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι έγκυες γυναίκες καθώς και οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν μυκητιασικές λοιμώξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μυκητιασικής λοίμωξης;

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν κνησμό στην περιοχή του κόλπου, πόνο, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή και παχύρρευστες, λευκωπές, συμπαγείς, άοσμες εκκρίσεις.