Παράγοντες ανισορροπίας και προβλήματα

Πολλοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπημένη προστατευτική χλωρίδα του κόλπου και αν η διαταραχή είναι πολύ μεγάλη, αυτή η χλωρίδα δεν μπορεί πλέον να προσαρμοστεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κολπικές μολύνσεις. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική ισορροπία περιλαμβάνουν:

Ορμονικές διακυμάνσεις

Καθημερινές δραστηριότητες

Εάν το όξινο περιβάλλον της ευαίσθητης περιοχής διαταράσσεται, καθίσταται ευκολότερη η αναπαραγωγή για τα επιβλαβή βακτήρια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κολπική δυσφορία. Εάν αντιμετωπίζετε κνησμό, υπερβολική έκκριση ή επώδυνη ούρηση, μπορεί να πάσχετε από κολπική λοίμωξη.

Κολπικές μολύνσεις

Μια κολπική μόλυνση είναι φλεγμονή του κόλπου που χαρακτηρίζεται από οίδημα, ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο και ανώμαλη κολπική έκκριση. Μπορεί να προκληθεί από την υπερανάπτυξη βακτηριδίων ή μυκήτων.
Υπάρχουν πολλοί τύποι κολπικών μολύνσεων και η κάθε μία προκαλεί διάφορα είδη συμπτωμάτων.
Οι πιο συχνές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

Βακτηριακή κολπίτιδα (BV)

Η βακτηριακή κολπίτιδα (επίσης γνωστή ως BV) είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των διαφορετικών βακτηρίων στην κολπική χλωρίδα και υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων σε συνδυασμό με την αύξηση του pΗ. Η BV είναι η πιο κοινή αιτία της κολπικής έκκρισης και επηρεάζει έως και 1 στις 3 γυναίκες, μεταξύ των οποίων έως 20% των εγκύων γυναικών.

Τα συμπτώματα της BV περιλαμβάνουν υδαρή γκριζωπή έκκριση που έχει μερικές φορές μια δυσάρεστη οσμή (ιχθυώδης). Το έκκριμα αυτό είναι συχνά πιο αυξημένο μετά από την περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή. Η BV συνήθως δεν προκαλεί ερεθισμό ή κνησμό. Λάβετε υπόψη ότι η BV δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και πολλές γυναίκες μπορούν να πάσχουν χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Μόλυνση από μύκητες (candida)

Οι ζυμομύκητες βρίσκονται φυσικά στον κόλπο. Κανονικά, η ποσότητα των μυκήτων αυτών είναι μικρή. Η μόλυνση από μύκητα σημαίνει ότι υπάρχει μη φυσιολογική ποσότητα της συσσώρευσης των κυττάρων (των ζυμών) στον κόλπο. Αν και αυτό το είδος της λοίμωξης είναι κοινό και εύκολο να θεραπευτεί, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από μύκητα περιλαμβάνουν παχύ, λευκό, συμπαγές έκκριμα, αλλά σε αντίθεση με την BV, το έκκριμα αυτό είναι άοσμο. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κολπικό κνησμό, πόνο και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι ορισμένη ποσότητα κολπικών εκκρίσεων είναι απόλυτα φυσιολογική. Τα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου περιέχουν αδένες που παράγουν μια μικρή ποσότητα υγρού που βοηθά στη διατήρηση του καθαρού κόλπου. Αυτό το φυσιολογικό έκκριμα είναι συνήθως διαυγές ή γαλακτώδες λευκό και δεν έχει δυσάρεστη οσμή. Το φυσιολογικό κολπικό έκκριμα είναι παχύτερο σε συγκεκριμένες εποχές του έμμηνου κύκλου (ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της ωορρηξίας), κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης.

Ωστόσο, αν επέλθει μεταβολή στην έκκριση, αν το έκκριμά σας έχει δυσάρεστη οσμή ή αν αντιμετωπίζετε κολπική αιμορραγία ή πόνο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας.
Τα προϊόντα Lactacyd σέβονται τη φυσική οξύτητα του κόλπου, επειδή είναι εμπλουτισμένα με φυσικό γαλακτικό οξύ και έχουν ισορροπημένο όξινο pΗ.