Εφηβική ηλικία

Καθώς μοιράζετε το χρόνο σας στο σχολείο, τις οικογενειακές ευθύνες, και τους φίλους, το σώμα σας  αναπτύσσεται εξελίσσεται και αυτό μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι τα πάντα είναι εκτός ελέγχου. Κι όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε!

Το σωμα μου

Όσο καλύτερα καταλάβετε πώς λειτουργεί το σώμα σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να το προσέξετε, και όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να το ελέγξετε, λαμβάνοντας στοιχεία από το σώμα σας.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς το σώμα σας ωριμάζει σεξουαλικά, συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές. Το στήθος σας θα αρχίσει να αναπτύσσεται και θα αρχίσει να εμφανίζεται τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή. Μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια και να μεταβάλλεται η διάθεσή σας. Το σώμα σας θα αρχίσει να παράγει κολπικές εκκρίσεις και θα εμφανιστεί η πρώτη σας περίοδος.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Βλέπετε, το σώμα σας τις παράγει για να καθαρίσει και να υγράνει τον κόλπο σας, και αυτό είναι καλό! Αν το τοίχωμα του κόλπου έμενε ξηρό, θα ήταν ευπαθές σε λοιμώξεις του κόλπου (μπλιαχ!). Η φυσιολογική έκκριση είναι διαυγής, λεία ή κρεμώδης και έχει μια πολύ διακριτική οσμή.

Μερικές φορές, αν οι κολπικές εκκρίσεις έρθουν σε επαφή με τα εσώρουχά σας και εκτεθούν στον αέρα, ενδέχεται να μεταβληθούν σε κρούστα, αλλά μην ανησυχείτε, αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Πιθανώς, θα παράγετε περισσότερες εκκρίσεις στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου σας, μερικές εβδομάδες μετά την περίοδό σας. Δηλαδή, όταν είστε σε ωορρηξία (όταν οι ωοθήκες σας απελευθερώνουν ένα ωάριο).

Πρώτη εμμηνόρροια

Η πρώτη σας εμμηνόρροια συμβαίνει συνήθως γύρω στα 11 ή 12, αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 8 και 16. Μην ανησυχείτε αν η περίοδός σας προκύψει αργότερα ή νωρίτερα από τις φίλες σας. Οποιαδήποτε στιγμή και αν προκύψει στο εν λόγω ηλικιακό εύρος είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ένας εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ο χρόνος μεταξύ της πρώτης ημέρας της περιόδου και της πρώτης ημέρας της επόμενης περιόδου. Ένας κύκλος συνήθως διαρκεί περίπου ένα μήνα (ο μέσος όρος είναι 28 ημέρες, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος). Αυτό που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι τοίχωμα της μήτρας, αίμα και ιστός που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης του κύκλου σας κάθε μήνα. Η ροή της περιόδου σας μπορεί να είναι περιορισμένη, αυξημένη ή μια ενδιάμεση κατάσταση. Το εμμηνορροϊκό αίμα μπορεί ακόμη να είναι διαφορετικού χρώματος, όπως ροζ ή πιο σκούρο κόκκινο, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η ροή μπορεί να είναι πολύ αυξημένη κατά την πρώτη ημέρα ή τη δεύτερη και στη συνέχεια να μειώνεται.

Οι περίοδοι διαρκούν συνήθως μεταξύ τριών και πέντε ημερών, αλλά μπορεί να είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες. Είναι επίσης φυσιολογικό η περίοδός σας να μη διαρκεί το ίδιο κάθε μήνα, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια.

Φροντιδα της ευαισθητης περιοχης

Μπορεί να αισθάνεστε ανασφάλεια και αμηχανία για τις οσμές λόγω των κολπικών εκκρίσεων ή της εμμηνόρροιας, αλλά μια καλή συνήθεια υγιεινής για την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε φρέσκες και με αυτοπεποίθηση. Λόγω της ιδιαίτερης αναπαραγωγικής ανατομίας, τα κορίτσια έχουν ειδικές ανάγκες υγιεινής. Κάθε κορίτσι μπορεί να εμφανίσει οσμές, κολπικές εκκρίσεις, κνησμό ή ξηρότητα μερικές φορές. Και να ξέρετε, τα κολλητά τζιν και τα στενά εσώρουχα μπορεί να φαίνονται αισθησιακά, αλλά επίσης εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τριβή ή ερεθισμό.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής. Ένα gel πλυσίματος για την ευαίσθητη περιοχή, όπως το Lactacyd, καθαρίζει απαλά και αναζωογονεί την ευαίσθητη περιοχή σας. Περιέχει πολύ ήπια συστατικά, χωρίς σαπούνι, και είναι εμπλουτισμένο με γαλακτικό οξύ.

Το γαλακτικό οξύ παράγεται φυσιολογικά από τον κόλπο για να διατηρεί τον κόλπο υγιή, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας του pH, ενώ παρέχει προστασία από ερεθισμούς, κνησμό, πόνο και μόλυνση. Σε αντίθεση με τα περισσότερα σαπούνια και αφρόλουτρα, το Lactacyd έχει ένα ισορροπημένο pH, το οποίο σέβεται τη φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής σας.

Να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Δεν χρειάζεται να πλένετε το εσωτερικό, διότι ο κόλπος φροντίζει για αυτό, επομένως πλένετε μόνο τα εξωτερικά μέρη.