Χρησιμοποιήστε τα σωστά προϊόντα

Δεδομένου ότι η ευαίσθητη περιοχή είναι εύθραυστη, είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα φροντίδας με συστατικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες του γυναικείου σώματος. Χρησιμοποιείτε πάντα προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την προσωπική σας υγιεινή, όπως οι λοσιόν καθαρισμού Lactacyd®. Το pH της ευαίσθητης περιοχής είναι πιο όξινο από το υπόλοιπο δέρμα σας, το κοινό σαπούνι, το αφρόλουτρο και το σαμπουάν μπορεί να διαταράξουν το όξινο περιβάλλον της ευαίσθητης περιοχής.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας

Να είστε προσεκτικές εάν χρησιμοποιείτε σφουγγάρι. Λόγω της σπογγώδους υφής τους, τα σφουγγάρια μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια και μύκητες. Εάν τα χρησιμοποιείτε, αντικαταστήστε τα τακτικά και πλύνετέ τα σε υψηλή θερμοκρασία. Είναι καλύτερο να καθαρίσετε την ευαίσθητη περιοχή σας απαλά, σαπουνίζοντάς την με τα χέρια σας.

Καθαρίστε με μέτρο

Το σώμα σας διατηρείται συνεχώς σε ισορροπία και μπορεί να αντιδράσει ακόμη και στις μικρότερες αλλαγές. Η υπερβολική έκθεση σε προϊόντα σαπουνιού – συμπεριλαμβανομένου του αφρόλουτρου – μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, ξηρότητα και διαταραχή της ευαίσθητης περιοχής. Ενδοκολπικές πλύσεις ή άλλη οποιαδήποτε μορφή εσωτερικού καθαρισμού δεν συνιστώνται. Αρκεί απλά να καθαρίσετε τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της ευαίσθητης περιοχής, καθώς εσωτερικά ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται.

Αλλάξτε ταμπόν και σερβιέτες τακτικά κατά τη διάρκεια της περιόδου

Το αίμα έχει αλκαλικό pH που μπορεί να επηρεάσει τη φυσική οξύτητα του κόλπου. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας η ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής είναι πιο ευάλωτη στο να διαταραχθεί. Αντικαταστήστε τακτικά το ταμπόν ή τη σερβιέτα σας και επιλέξτε το χαμηλότερο επίπεδο απορρόφησης το οποίο εξακολουθεί να είναι επαρκές για τη ροή του αίματος. Η χρήση προστασίας με υπερβολική απορρόφηση μπορεί να προκαλέσει τριβή ή ξηρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Δώστε στο σώμα σας χώρο να αναπνεύσει

Φορώντας στενά ρούχα ή υφάσματα που δεν αναπνέουν – όπως τα πολυεστερικά – μπορεί να δημιουργηθεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλώντας τριβή και ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή. Για να αποφύγετε ερεθισμούς ή λοιμώξεις, φοράτε χαλαρά ρούχα που δίνουν τη δυνατότητα στο σώμα σας να αναπνέει και είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι. Η δαντέλα, τα συνθετικά strings και το καλσόν μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριβή και ερεθισμό.

Επισκεφθείτε τακτικά τον γυναικολόγο σας

Ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας τακτικά για να ελέγξετε τυχόν λοιμώξεις, ανωμαλίες και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί οι έλεγχοι είναι συνήθως πολύ γρήγοροι και ουσιαστικά ανώδυνοι.

Χρησιμοποιήστε το μπάνιο μετά τη σεξουαλική επαφή

Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα μικρόβια από τον κόλπο ωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή για την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων. Περισσότερες συμβουλές για τη διατήρηση της καλής προσωπικής υγείας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορείτε να βρείτε στο άρθρο σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τη σημασία της καλής προσωπικής υγιεινής.

Προτεινόμενα προϊόντα