Κολπική δυσφορία

Με τι μοιάζουν οι φυσιολογικές εκκρίσεις;

Το καθαρό, διαυγές ή υπόλευκο έκκριμα είναι φυσιολογικό από την αρχή του κύκλου σας έως την ωορρηξία. Από τα μέσα έως το τέλος του κύκλου σας, οι εκκρίσεις γίνονται κρεμώδεις ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης προγεστερόνης. Όταν λαμβάνεται αντισυλληπτικό χάπι, οι εκκρίσεις σας είναι πάντα κρεμώδεις. Οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές και χρησιμεύουν ως ένα είδος φυσικού καθαρισμού του κόλπου σας.

Οι εκκρίσεις σας είναι διαφορετικές από ότι συνήθως;

Εκκρίσεις που είναι διαφορετικές από ότι συνήθως μπορεί να προκαλούνται από τη μεταβολή της φυσικής ισορροπίας και την υπερανάπτυξη βακτηριδίων ή ζυμομυκήτων.
Η συμπαγής λευκόρροια μαρτυρά συνήθως λοίμωξη από ζυμομύκητες. Καθώς οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστό, σκοτεινό, υγρό περιβάλλον, οτιδήποτε προκαλεί εφίδρωση στην ευαίσθητη περιοχή σας, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισή τους.
Οι γκρίζες εκκρίσεις που συνοδεύονται από ιχθυώδη οσμή και αίσθημα καύσου μπορεί να μαρτυρούν βακτηριακή κολπίτιδα (BV). Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μια κολπική λοίμωξη, επισκεφτείτε τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το αίσθημα κνησμού που έχετε είναι κάτι πιο σοβαρό και απαιτεί την προσοχή ενός ιατρού;

Συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες ή επανεμφανίζονται τακτικά, ή κνησμός που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, φλεγμονή ή έκκριση σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό. Άλλες ενδείξεις που πρέπει να τραβήξουν την προσοχή σας, περιλαμβάνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλαγές στο εξωτερικό του δέρματος του κόλπου σας ή επώδυνη ούρηση. Αυτά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή;

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια αλλαγή των ορμονών, ως συνέπεια της εμμηνόρροιας, της εμμηνόπαυσης ή λόγω εξασθενημένης αντοχής του οργανισμού.
Αν η σεξουαλική επαφή δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο θα θέλατε, μπορείτε να χρησιμοποιήστε λιπαντικό ή προφυλακτικό με λιπαντικό. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σάλιο για να υγράνετε τον κόλπο σας, γιατί το σάλιο έχει διαφορετικό pH και τα βακτήρια από το στόμα σας θα μπορούσαν να βλάψουν τη φυσική προστασία του κόλπου σας. Το Lactacyd Pharma Moisturizing έχει ισορροπημένο pH και περιέχει ενυδατικά συστατικά για επιπλέον ενυδάτωση στην ευαίσθητη περιοχή σας. Αν αισθάνεστε ότι τα προβλήματά σας είναι πιο περίπλοκα, απλά ρωτήστε τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας για συμβουλές.

Τι πρέπει να κάνετε αν αντιμετωπίζετε ερεθισμό;

Η ευαίσθητη περιοχή σας παρουσιάζει ερύθημα ή ελαφρύ οίδημα; Μήπως εμφανίζετε κνησμό; Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υφίσταται ερεθισμός του κόλπου, για τον οποίο υπάρχει μια σειρά από αιτίες. Μπορεί να έχετε πλύνει την ευαίσθητη περιοχή σας με συνηθισμένο σαπούνι ή αφρόλουτρο. Ερεθισμός μπορεί επίσης να εμφανιστεί μέσω της επαφής με κατάλοιπα ούρων ή κοπράνων. Η χρήση αρωματικού χαρτιού τουαλέτας ή η χρήση συνθετικών εσωρούχων (π.χ. στρινγκ), στενών τζιν και καλσόν μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής σας.
Το Lactacyd Pharma Soothing έχει ισορροπημένο pH (3,5) και περιέχει ενδογενές γαλακτικό οξύ, καθώς και καταπραϋντικό εκχύλισμα Μπλε Μαργαρίτας. Βοηθά στην αποκατάσταση και την προστασία της φυσικής ισορροπίας της ευαίσθητης περιοχής σας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κολπική μόλυνση, επισκεφτείτε τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Η άσκηση επηρεάζει την ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής σας;

Η άσκηση χωρίς ντους στη συνέχεια ή εάν ένα μαγιό μένει για ώρες υγρό, μπορεί να σας καταστήσει πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς. Ως εκ τούτου, συνιστάται να πλένετε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου και να κάνετε ντους μετά την άσκηση και να χρησιμοποιείτε ένα ισορροπημένο προϊόν για την ευαίσθητη περιοχή, όπως το Lactacyd, για αίσθηση φρεσκάδας και προστασίας.

Πώς μπορούν να επηρεάσουν τα αντιβιοτικά την ευαίσθητη περιοχή σας;

Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μολύνσεις, καθώς σκοτώνουν τα καλά βακτήρια στο κόλπο σας που θέτουν υπό έλεγχο τα βλαβερά βακτήρια. Λάβετε ένα προβιοτικό για την καταπολέμησή τους.

Το σπέρμα επηρεάζει την ισορροπία του pH της ευαίσθητης περιοχής σας;

Ναι, το σπέρμα μπορεί να επηρεάσει το pH του κόλπου σας. Η ευαίσθητη περιοχή σας έχει pH μεταξύ 3,8 και 4,5. Το pH του σπέρματος είναι κάπως υψηλότερο, κατά μέσο όρο 7,0. Το σώμα σας συνήθως το ανταγωνίζεται, αλλά αν έχετε ευαισθησία στην ευαίσθητη περιοχή ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία. Συνιστάται η χρήση του μπάνιου μετά τη σεξουαλική επαφή. Η ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και ξεπλένει τα κατάλοιπα σπέρματος.
Τα υγρά μαντηλάκια Lactacyd σάς προσφέρουν αμέσως μια ωραία αίσθηση φρεσκάδας, ενισχύοντας παράλληλα τη φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής σας.

Η οσμή της ευαίσθητης περιοχής μου είναι ιχθυώδης, ιδιαίτερα μετά τη σεξουαλική επαφή ή αμέσως μετά την περίοδό μου. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Όχι, δεν είναι φυσιολογική η ιχθυώδης οσμή. Η δυσάρεστη ή ιχθυώδης οσμή αποτελεί σύμπτωμα κολπικής λοίμωξης. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιώ ειδικό απορρυπαντικό για τα εσώρουχά μου;

Μερικές φορές, μπορεί να προκληθεί αλλεργία σε ένα ή περισσότερα συστατικά απο ένα απορρυπαντικό ρούχων και να προκαλέσουν κνησμό ή/και ερεθισμό. Εάν συμβεί αυτό, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα απορρυπαντικό χωρίς χρωστικές ουσίες και χωρίς άρωμα. Μια άλλη πιθανή αιτία για την ταλαιπωρία και τον κνησμό μπορεί να είναι το ατελές ξέπλυμα του απορρυπαντικού ρούχων από τα ρούχα ή εσώρουχα σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα προϊόντα πλύσης Lactacyd για τη θεραπεία της κολπικής μόλυνσης;

Τα προϊόντα πλύσης Lactacyd δεν θεραπεύουν μια μόλυνση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι αυτά τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τη θεραπεία της κολπικής λοίμωξης. Τα καταπραϋντικά προϊόντα Lactacyd μπορούν να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν από την κολπική δυσφορία.

Αν βιώνω δυσφορία στην ευαίσθητη περιοχή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα ειδικό καθαριστικό;

Εάν αισθανθείτε δυσφορία, ένα ήπιο καθαριστικό, όπως το Lactacyd Soothing μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα από ότι ο καθαρισμός με ένα πιο σκληρό προϊόν καθαρισμού ή σαπούνι. Ένα πιο σκληρό προϊόν καθαρισμού ή σαπούνι μπορεί να στεγνώσει το δέρμα της αιδιοκολπικής περιοχής και στην πραγματικότητα να προκαλέσει δυσφορία. Τα προϊόντα Lactacyd έχουν ισορροπημένο pH και περιέχουν γαλακτικό οξύ, το οποίο σέβεται τη φυσική οξύτητα της ευαίσθητης περιοχής  σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγώ από την οσμή που σχετίζεται με την κολπική λοίμωξη ή την υπερανάπτυξη των βακτηρίων;

Η γυναικεία οσμή είναι απολύτως φυσιολογική και πολλές γυναίκες τη βιώνουν. Ωστόσο, κάθε γυναίκα έχει ως κάποιο βαθμό κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη οσμή. Για να αισθάνεστε πιο φρέσκια, είναι σημαντικό να έχετε μια καλή ρουτίνα υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής. Τα προϊόντα Lactacyd έχουν ισορροπημένο pH και περιέχουν γαλακτικό οξύ, το οποίο σέβεται τη φυσική ισορροπία του pH της ευαίσθητης περιοχής σας. Το Lactacyd Fresh περιέχει ενεργά συστατικά κατά των οσμών και παρέχει μακρόχρονη φρεσκάδα.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα (BV);

Ο κόλπος κανονικά περιέχει πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Μερικά από αυτά τα βακτήρια είναι «φιλικά», όμως άλλα είναι δυνητικά επιβλαβή: υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο τύπων. Ο υγιής κόλπος είναι ελαφρώς όξινος (pH 3,8-4,5) και τα επίπεδα οξέων διατηρούν τα επιβλαβή βακτήρια υπό έλεγχο.
Η βακτηριακή κολπίτιδα (επίσης γνωστή ως BV) είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ αυτών των τύπων των βακτηρίων και υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων που σχετίζεται με αύξηση του pΗ, καθώς ο κόλπος γίνεται λιγότερο όξινος. Η BV είναι η πιο κοινή αιτία των κολπικών εκκρίσεων και επηρεάζει έως και 1 στις 3 γυναίκες, μεταξύ των οποίων μέχρι 20% των εγκύων γυναικών³.
³# https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1483

Πώς ξέρω αν έχω βακτηριακή κολπίτιδα (BV);

Η BV προκαλεί συνήθως υδαρές, γκριζόλευκο κολπικό έκκριμα που έχει μια δυσάρεστη (ιχθυώδη) οσμή. Πολλές γυναίκες με BV λανθασμένα πιστεύουν ότι πάσχουν από λοίμωξη που οφείλεται σε ζυμομύκητες και χρησιμοποιούν θεραπείες για τέτοιου είδους λοίμωξη, η οποία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της BV.
Οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες είναι μυκητιασικές λοιμώξεις που προκαλούν και αυτές μια λευκή κολπική έκκριση που δεν είναι δύσοσμη. Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε ζυμομύκητες, συνήθως προκαλούν και κνησμό. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για συμβουλές σχετικά με το ποιες θεραπείες είναι πιο κατάλληλες για εσάς. Εάν εμφανίζεται κίτρινο, πράσινο ή καφέ έκκριμα, κολπική αιμορραγία ή πόνο, πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας ή επισκεφθείτε τον γυναικολόγο. Εάν είστε έγκυος, μιλήστε με τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα (BV);

Η αιτία της BV παραμένει ακόμα μυστήριο, αλλά δεν είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και δεν προκαλείται από την κακή προσωπική υγιεινή. Η BV μπορεί να επιδεινωθεί με κάποια πράγματα, όπως τα άλατα για το μπάνιο και τα συνηθισμένα αφρόλουτρα. Θεωρείται ότι αυτά μπορούν να μεταβάλλουν τα επίπεδα οξέων στον κόλπο και να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ των φιλικών και των επιβλαβών βακτηρίων. Επομένως, η αποφυγή τους θα μπορούσε να βοηθήσει.

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα (BV);

Η BV αντιμετωπίζεται συχνά με αντιβιοτικά δισκία, τζελ ή κρέμες. Ωστόσο, σε πολλές γυναίκες, η BV είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση παρά τη θεραπεία.

Τι είναι η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες;

Οι ζυμομύκητες είναι μύκητες που αναπτύσσονται φυσικά στον κόλπο. Κανονικά, η ποσότητα τους είναι μικρή. Μια λοίμωξη από ζυμομύκητες προκύπτει όταν μια μη φυσιολογική ποσότητα ζυμομυκήτων συσσωρεύεται στον κόλπο. Αν και η λοίμωξη είναι κοινή και εύκολη στη θεραπεία, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη.

Από τι προκαλείται η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες;

Ο κόλπος περιέχει βακτήρια που ρυθμίζουν την ποσότητα των ζυμομυκήτων. Αν η ποσότητα αυτών των βακτηριδίων επηρεαστεί και προκύψει ανισορροπία, θα αυξηθεί η ποσότητα αυτών των κυττάρων των ζυμών.
Συχνότερα αίτια βακτηριακής ανισορροπίας περιλαμβάνουν τη λήψη αντιβιοτικών, αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων λόγω εγκυμοσύνης ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ασθένειες όπως ο διαβήτης και το AIDS, ή εάν λαμβάνετε αντισυλληπτική θεραπεία, βρίσκεστε σε έμμηνο ρύση ή εισέρχεται σπέρμα στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν βιώσει εμμηνόπαυση είναι επίσης πιο πιθανό να νοσήσουν από ζυμομύκητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής λοίμωξης από ζυμομύκητες;

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κολπικό κνησμό, πόνο, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή και εμφανίζουν παχύ, λευκό, συμπαγές, άοσμο έκκριμα.

Αν βιώνω δυσφορία στην ευαίσθητη περιοχή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα ειδικό καθαριστικό;

Αν βιώνετε δυσφορία, ένα ήπιο καθαριστικό, όπως ένα προϊόν της σειράς Lactacyd μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο άνετα από ότι ο καθαρισμός με ένα πιο σκληρό προϊόν καθαρισμού ή σαπούνι. Ένα πιο σκληρό προϊόν καθαρισμού ή σαπούνι μπορεί να στεγνώσει το δέρμα του αιδοίου και στην πραγματικότητα να προκαλέσει δυσφορία. Τα προϊόντα Lactacyd είναι πολύ ήπια και έχουν αναπτυχθεί ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής σας.

Τι είναι το πουάρ? Πρέπει να κάνω ένα τέτοιο ντους για να αισθάνομαι καθαρή και φρέσκια;

Ο όρος πουάρ αναφέρεται σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή υγρού μέσα στον κόλπο για λόγους υγιεινής. Το υγρό είναι συνήθως είτε νερό είτε συνδυασμός νερού και αντισηπτικών χημικών.
Επειδή ο κόλπος εκτελεί αυτο-καθαρισμό, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εισάγετε το πουάρ ή παρόμοια προϊόντα μέσα στον κόλπο για τον καθαρισμό. Πολλοί ιατροί και επαγγελματίες υγείας αντιτίθενται στο πουάρ. Ισχυρίζονται ότι η διαδικασία είναι επικίνδυνη, επειδή παρεμβαίνει στο φυσικό καθαρισμό του κόλπου και την ισορροπία των βακτηριακών πληθυσμών. Η παρεμβολή μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ερεθισμό, ως επί το πλείστον υπό τη μορφή μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες ή βακτηριακή κολπίτιδα (BV). Μπορείτε να αισθάνεστε καθαρή και φρέσκια, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό, όπως ένα από τα προϊόντα Lactacyd με ειδική σύνθεση που προστατεύει από τις οσμές και την κολπική δυσφορία, με την πλύση της εξωτερικής περιοχής (του αιδοίου). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια Lactacyd, ενώ βρίσκεστε στην εργασία, σε εξωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.