Τι προκαλεί κολπική ξηρότητα?

Η κολπική ξηρότητα είναι το αποτέλεσμα αλλαγών στη βιομεμβράνη του κόλπου. Ορμονικές αλλαγές, όπως η μείωση των οιστρογόνων, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά την εμμηνόρροια μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα. Η κολπική ξηρότητα μπορεί επίσης να είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή ιατρικών θεραπειών. Ένας τρίτος λόγος μπορεί να είναι η λανθασμένη προσωπική υγιεινή. Ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής με κοινό σαπούνι, αφρόλουτρο ή σαμπουάν μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας, δημιουργώντας ξηρότητα ή ερεθισμό. Έτσι, είναι πάντα σημαντικό να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης – όπως οι λοσιόν καθαρισμού Lactacyd® – που σέβονται το όξινο περιβάλλον της ευαίσθητης περιοχής. Διαβάστε τις συμβουλές μας για καλή προσωπική υγιεινή.

Κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Αν και η κολπική ξηρότητα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, εμφανίζεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η Βελγική Ένωση για την Εμμηνόπαυση εξέτασε πάνω από 1.300 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 45 – 65, καθώς και περίπου 60 γιατροί, διαπίστωσαν ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό 42% των γυναικών πάσχουν από κολπική ξηρότητα. Αυτή η ξηρότητα προκαλείται από τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, μαζί με αλλαγές στην κολπική οξύτητα, οι οποίες μαζί οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας με ενυδατικές ιδιότητες που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την ευαίσθητη περιοχή μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση – για παράδειγμα το Lactacyd® Pharma Moisturizing / Ενυδατικό, που είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία. Σε περιπτώσεις σοβαρής ξηρότητας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Η κολπική ξηρότητα δεν προκαλεί μόνο αίσθημα καύσου ή ερεθισμό κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει την ελευθερία σας σε πιο προσωπικές στιγμές. Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής λόγω κολπικής ξηρότητας είναι μια δυσφορία που επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ο κόλπος παράγει κολπικά υγρά που την βοηθούν, αλλά αν δεν υπάρχει διέγερση ή εάν υποφέρετε από κολπική ξηρότητα, η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει επώδυνη. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις πιο προσωπικές σας στιγμές μπορείτε να βασιστείτε στο Lactacyd®. Το LactaMoist*, το προσωπικό σας λιπαντικό μιμείται τη φυσική λίπανση του κόλπου και μειώνει την τριβή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η υποαλλεργική του σύνθεση με βάση το νερό περιέχει φυσικό γαλακτικό οξύ ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Διαβάστε επίσης το άρθρο για τη σεξουαλικότητα και την προσωπική υγιεινή για να μάθετε πώς να προστατεύετε την ευαίσθητη περιοχή σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Προτεινόμενα προϊόντα

* Το λιπαντικό Lactacyd® LactaMoist είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν